20. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 2 Mayıs Cuma günü Ankara’daki açılış töreni ile başladı. Açılış töreni ardından “Bizim İsmail” Belgeseli gösterimi yapıldı. Açılış töreninde yıllardır İşçi Filmleri Festivali’ne emek veren ve birkaç gün önce hayatını kaybeden gazeteci Ceren Kaynak İskit de unutulmadı
20. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 2 Mayıs Cuma günü Ankara’daki açılış töreni ile başladı.
Bu yıl 20. kez düzenlenen “Sponsorsuz, yarışmasız, ücretsiz ve alternatif festival” sloganıyla seyirci ile buluşmaya başlayan İşçi Filmleri Festivali, Ankara’da başladı. Açılış etkinliği Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapıldı. Yönetmenliğini Fatin Kanat ve Önder İnce’nin üstlendiği “Bizim İsmail” isimli belgeselin gösterildiği açılışta yıllardır İşçi Filmleri Festivali’ne emek veren ve birkaç gün önce hayatını kaybeden gazeteci Ceren Kaynak İskit de unutulmadı.
📍Ankara
20. İşçi Filmleri Festivali başladı
Açılışta, yıllardır İşçi Filmleri Festivali’ne emek veren ve birkaç gün önce hayatını kaybeden gazeteci Ceren Kaynak İskit de unutulmadı
Yapılan açılış konuşması ardından festival seçkisinden kısa bir kesit gösterildi pic.twitter.com/JtvmVKrz3h
— sendika.org (@sendika_org) May 2, 2025
Açılış konuşmasını yapan Feride Çetin şunları söyledi:
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin 20. yılının açılış dönemine hoş geldiniz. Ne bir sponsorumuz oldu, ne bilet gişeleri kurdu, ne de filmleri birbirleriyle yarıştırdık. İşçilerin, emekçilerin, ötekilerin, ezilmişlerin hikayelerine yer açtık. Özgürce, dayanışmayla, inatla ve aşkla. Bu yıl 20. yılımızı kutluyoruz. İyi ki doğdum Uluslararası İşçi Filmleri Festivali. Ama bu seneki açılış dönemimiz buruk bir acıyla gerçekleşiyor. Festivalimizi düzenleyen koordinasyon ekibinde yer alan, gönüllümüz gazeteci Ceren’in Kaynak İskit’i geçtiğimiz pazar günü toprağa verdik.
Ceren, nazik ve şevkatli dostluğuyla hepimizin hayatlarına dokunmuştu. Bize dayanışmanın ve birlikte üretmenin önemini hatırlatmıştı. Yitirdiklerimiz hep kalbimizde, hep bizimle ve bu festival yol aldıkça Ceren’i anmaya devam edeceğiz. İnanıyorum o da salonlarda bizimle birlikte olacak.Şimdi biz hep birlikte festivalimizin bu seneki seçkisine göz atalım. Film seçim komiteniz 20. yılımıza yaraşır bir program hazırladı. Bu yıl 17 ülkeden 81 filmi seyircimizle buluşturuyoruz. 59’u yerli, 22’si yabancı filmlerden oluşan bu seçkide işçilerin, emekçilerin, çocukların, kadınların, LGBTİ+’ların hak, hukuk ve adalet için mücadele eden herkesin sesi duyuluyor. Hikayelere yakından bakmak, görünmeyenleri görünür kılmak için bir aradayız.
Çetin’in açılış konuşmasının ardından festivalden hazırlanan kısa bir kesit gösterildi.
Festivalden hazırlanan kesitin gösteriminin ardından “Bu akşam, aramızda olamayan ama yürekleriyle burada bizimle olan onlarca dostumuz, festivalimize özel mesajlar gönderdi. Heyecanlarını, dayanışma ruhlarını ve coşkularını bizlerle paylaştı” diyerek festivale gönderilen mesajlardan oluşan bir bölüm gösterildi.
Çetin, festivale katılım gösteren Mehmet Rüştü Tiryaki, Mithat Sancar, Sevilay Çelenk’e komite adına teşekkürlerini iletti.
Çetin, dayanışmalarını İşçi Filmleri Festivali’nden esirgemedikleri için Halkevleri, Türk Tabipler Birliği, Maden Mühendisleri Odası ve basın destekçileri Lavarna’ya ve Tiyatral Gazete’ye, mekan destekçileri olan Mülkiyeliler Birliği, Kültü Kavaklıdere, Mor Patika, Makine Mühendisleri Odası, ODTÜ Mezunlar Derneği, ODTÜ Sinema Topluluğu’na, ODTÜ Çevre Topluluğu’na, Çankaya Belediyesi’ne ve Sakal Pub’a teşekkür etti.
Çetin, Ankara programlarında kendilerini destekleyen ve festivalin kurucu ve destekleyicileri arasında yer alan Halkevleri adına konuşmasını yapmak üzere Halkevleri GYK üyesi Sevil Ulaş’ı sahneye davet etti.
Ulaş konuşmasına Ceren İskit’i anarak başladı. Bir gün önce başta Taksim olmak üzere sokaklara çıkan yüzbinlerce insanın yarattığı 1 Mayıs ruhu ile burada olduklarını belirten Ulaş, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin de bu ruhun yansıması olduğunu söyledi.
Açılış konuşmasının ardından Halkevleri MYK Üyesi Sevil Ulaş söz aldı. Ulaş konuşmasına Ceren İskit’i anarak başladı:
“Dün 1 Mayıs’tı. Tüm Türkiye’de yüzbinlerce insan 19 Mart’ta başlayan isyanın direnişini büyüterek sokağa çıktı. Başta Taksim olmak üzere gençliğin isyanını,… pic.twitter.com/Z14S1NyEPA
— sendika.org (@sendika_org) May 2, 2025
Ulaş’ın konuşması ise şu şekilde:
Sevgili dostlar merhaba. Bugün öncelikle sevgili Ceren’i anarak başlamak istiyorum. Onu sevgiyle ve özlemle bugün burada, aramızda, yanımızda olduğunu bilerek, özlediğimizi söyleyerek başlamak istiyorum. Çünkü Ceren yıllardır Ankara’da ve Türkiye’de Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin emekçisi, mücadelecisi ve her yerinde bir nevi yan yana kol kola gelmek için bizi buraya çeken unsurlardan biriydi. Sevgili Ceren’i özleyeceğiz. Ama asla unutmayacağız. Teşekkürler Ceren. Senin sayende İşçi Filmleri Festivali var. Sonsuz teşekkürler. Mücadeleni her zaman yanımızda hissedeceğiz.
Halkevleri olarak 2o yıldır İşçi Filmleri Festivali’nin uluslararası alandaki sinema mücadelesinin her zaman yanında olmak istedik. O yüzden Halkevciler yıllardır mahallelerde, kentlerde, işçilerin olduğu yerde, köylülerin olduğu yerde, kadınların olduğu yerde işçi Filmleri Festivali’nin bir nevi gösterim yeri olmuştu. O yüzden bize düşen şey hala bu mücadelenin bir yerinde olmak. Bu yüzden sizlerle burada Ankara’da buluştuğumuz için çok mutluyuz. Dün 1 Mayıs’tı biliyorsunuz dostlar. Tüm Türkiye’de alanlarda yüz binlerce insan sokağa çıktı. Mücadelenin 19 Mart’ta başlayan isyanın direnişini büyüterek sokağa çıktılar. Başta Taksim olmak üzere gençliğin isyanını, coşkusunu sokağa taşıdılar. O yüzden bugün 1 Mayıs’ın aslında o güzel ruhuyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali de bu ruhun yansıması; filmleriyle, dayanışmasıyla, umuduyla. Bugün Taksim direnişinden kaynaklı bazı arkadaşlarımız hala maalesef gözaltında. O yüzden onların gözaltından serbest bırakılmasını istediğimizi ve Taksim 1 Mayıs alanı olana kadar mücadelenizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha buradan kaydırıyoruz. Taksim bizimdir, umudundur, direnişindir, öğrencilerindir, gençliğindir, isyanındır. İşçi Filmleri Festivali, bugün direnişin filmleriyle bizleri bir araya getirdi. O yüzden bu direnişin sinemasını, emeğini, dayanışmasını her yerde yayma sözünü bir kez daha vermek istiyoruz. Umuyoruz ki kasabalara kadar birçok yere dağılacak İşçi Filmleri Festivali’nin ruhu. Mücadele de yan yana gelen çocuklar, gençler, kadınlar, LGBTİ+’lar ve tabii ki işçiler, emekçiler İşçi Filmleri Festivali’nin 20. yılını karşılamak için bugün yan yana geldiklerini biliyorlar. O yüzden bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz. Sanatı, emeği, direnişi, büyüten herkese sonsuz teşekkürler. Evet yarışmasız, sponsorsuz, ücretsiz, herkesin gönüllü emeğiyle büyüyen bu sinemanın aslında emekçinin birer görüntüsü olduğu, büyüdüğü yer olduğunu bilen herkesin olduğu bu salon çok güzel. Umarım güzel bir gecemiz olur. Ve buradan bir kez daha Taksim’e selam söylemek istiyoruz. Yaşasın bir Mayıs, yaşasın İşçi Filmleri Festivali!
Ulaş’ın konuşmasının ardından 19 Mart’ta Beyazıt’ta barikatları aşan gençliğin görüntüleri ile başlayan ve üniversitelilerin direnişinden anlar barındıran bir video gösterildi.
Video gösteriminin ardından ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi iki öğrenci sahnede konuşmalarını yapmak adına yer aldı:
ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi’nden öğrenciler konuşmalarını yapmak adına sahneye çıktı pic.twitter.com/uBjiDq6bN0
— sendika.org (@sendika_org) May 2, 2025
Üniversitelilerin konuşması ardından İşçi Filmleri Festivali’nin gönüllü ekibi sahneye çıktı. Bu sene Ceren İskit ve bir yeni gönüllü arkadaşlarının sahnede birlikte konuşma yapacağını söyleyen Buse Üçer, Ceren’in kaybı ardından bu şekilde sahneye çıkmayı tercih ettiklerini belirtti.
İşçi Filmleri Festivali gönüllüleri sahneye çıktı:
“Bu yıl gönüllüler adına konuşmamızı 20. yılımız olması sebebiyle yeni gönüllü olmuş bir arkadaşımızla birlikte Ceren yapacaktı. İşçi Filmleri Festivali’nin tüm süreçlerinde yoğun emeği olan bir arkadaşımızı kaybettik. Bu… pic.twitter.com/siBEPhBApC
— sendika.org (@sendika_org) May 2, 2025
Gönüllü ekibinin konuşması ardından Feminanka Kadın Korosu ezgileriyle sahnede yerini aldı.
Feminanka Kadın Korosu ezgileriyle sahnede yerini aldı pic.twitter.com/TgbgUE2Io6
— sendika.org (@sendika_org) May 2, 2025
Feminanka Kadın Korusu’nun sahnesi ardından İşçi Filmleri Festivali’nin açılışında izleyicilerle buluşacak olan Bizim İsmail Belgeseli’nin yönetmenleri sahnede yerlerini aldı.
İşçi Filmleri Festivali’nin açılışında izleyicilerle buluşacak olan Bizim İsmail Belgeseli’nin yönetmenleri sahnede yerlerini aldı pic.twitter.com/0Thk4hLvgn
— sendika.org (@sendika_org) May 2, 2025
Konuşmaların ardından film gösterimi başladı.
Sendika.Org