Öğrenci Kolektifleri’nden üniversiteliler “Eğitimde tasarruf olmaz” kampanyası kapsamında 10 Mart’ta Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde bildiri dağıtırken faşist bir grup bildiri dağıtan üniversitelilere saldırmıştı. Üniversite yönetimi soruşturma evrakında faşist grubun saldırgan tavırlarını yazsa da bildiri dağıtan üniversitelilere de soruşturma açtı
Öğrenci Kolektifleri’nden üniversiteliler “Eğitimde tasarruf olmaz” kampanyası kapsamında 10 Mart’ta Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde bildiri dağıtırken faşist bir grup bildiri dağıtan üniversitelilere saldırmıştı. Üniversiteliler saldırıya cevap verince özel güvenlikler araya girmiş ancak faşist grubu da kampüsten çıkarmamıştı.
Hacettepe Üniversitesi saldırının üzerine bildiri dağıtan ve saldırıya uğrayan üniversitelilere soruşturma açtı. Üniversitelilere gelen soruşturma evrakında yer alan olay anlatımında faşist grubun bildiri dağıtan üniversitelilere yöneldiği ve saldırdığı açıkça ifade edildi. Özel güvenliklerin araya girmesinin ardından faşist grubun Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu standı etrafında toplandığı da yine soruşturma evrakında belirtiliyor. Yine aynı evrakta saldırı sonrasında üniversitelilerin yemekhane önünde saldırıya karşı yaptıkları açıklama da yer alıyor.
Öğrenci Kolektifleri’nin “Eğitimde tasarruf olmaz” kampanyası kapsamında 17 Mart’ta Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde yaptığı eylem de aynı soruşturmanın konusu oldu. Üniversitelilerden saldırıya uğradıkları olayın yanı sıra gözaltına alındıkları eylem hakkında da savunma vermeleri talep ediliyor.
Soruşturma evrakında faşist gruptan öğrencilerin isimleri de yer alırken “adları belirtilen öğrenciler hakkında soruşturma açılmıştır” ifadesi yer alıyor.
Geçen sene mayıs ayında açıklanan kamuda tasarruf paketinden üniversiteler de etkilendi. Üniversitelilerin sosyal alanları kapatıldı, medikolardaki ücretsiz smear testleri kaldırıldı, kütüphanelerin çöken tavanları uzun süre onarılmadı.
Öğrenci Kolektifleri bu gelişmeler üzerine “Eğitimde tasarruf olmaz” diyerek bir imza kampanyası başlattı. Üniversiteliler kampanya sürecinde topladıkları imzalarla 17 Mart’ta Ankara’da Hazine ve Maliye Bakanlığı önüne yürümek üzere Bişkek Caddesi’nde toplandı. Bişkek Caddesi üzerinde yapılan yürüyüş sonunda Bosna Hersek Caddesi’ne sloganlarla çıkan üniversiteliler topladıkları imzalar bakanlık tarafından alınmadan oldukları noktadan ayrılmayacaklarını duyurdu. Üniversiteliler bunun üzerine gözaltına alındı.
Gözaltına alınan 24 üniversiteli, ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldı. Serbest bırakılan üniversiteliler açıklama yaparak taleplerini ile yeniden bakanlığa geleceklerini, geri adım atmayacaklarını duyurdu.
Haberin tamamı için tıklayınız.
Sendika.Org