PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, bir yıl önce KDP yönetiminin yasaklama kararının ardından yeniden Federe Kürdistan’da. Rojava partileri ile KDP ve YNK arasında Duhok’ta başlayan toplantılar sürüyor. Kürtler, IŞİD gibi barbar organizasyonlara karşı ulusal birlik zemini oluşturmayı görüşüyor. Hewler Anlaşması’nın çökmesi, böylece hedeflenen ulusal, dışilişkiler, güvenlik, sosyal komitelerin oluşturulamaması sonrası en son Ekim 2013’te gittiği Federe […]
PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, bir yıl önce KDP yönetiminin yasaklama kararının ardından yeniden Federe Kürdistan’da.
Rojava partileri ile KDP ve YNK arasında Duhok’ta başlayan toplantılar sürüyor. Kürtler, IŞİD gibi barbar organizasyonlara karşı ulusal birlik zemini oluşturmayı görüşüyor.
Hewler Anlaşması’nın çökmesi, böylece hedeflenen ulusal, dışilişkiler, güvenlik, sosyal komitelerin oluşturulamaması sonrası en son Ekim 2013’te gittiği Federe Kürdistan sınırından KDP yönetiminin yasaklama kararıyla geri çevrilen PYD Eşbaşkanı Muslim başkanlığındaki heyetin Hewler ve Duhok’taki görüşmeleri devam ediyor. Toplantılara, PYD, TEV-DEM bileşenleri, KDP Lideri Mesud Barzani başkanlığındaki heyet ve YNK temsilcileri, Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) temsilcileri katılıyor. Toplantılar arasında 15 Ekim’de Kürt Patlamentosu, Rojava kantonlarının iradesinin kabul edilmesi, ve desteklenmesini içeren bir karar aldı. Kobanê’deki direniş sonrası bu stratejik açılımın ulusal birlik ve ortak irade ile perçinlenmesi beklentisi var.
Toplantıları ve kararı gazetemize değerlendiren PYD Hewler Temsilcisi Xerib Hiso, parlamentonun aldığı kararın önemine işaret etti. Hiso, “İki gün oturum oldu. Bu oturumlarda kantonlar, özerk yönetim, destek konuları görüşüldü. 79 kişi evet demişti. Olumlu adımdır. Ama bununla kalmamalıdır. Eğer destek olmak istiyorsa tanıyordur; eğer tanıyorsa destek vermesi gerekir. Biz istiyoruz ki bundan fazla olsun ve net olsunlar. Hükümet de tanımalı. Parlamenter olumlu karar aldıysa onlar da kendilerini olumlu kararla birleştirmelidir” dedi.
ENKS’nin istedikleri
Duhok toplantılarına işaret eden PYD Hewler Temsilcisi Xerib Hiso, ENKS temsilcilerinin eski yaklaşımlardan kaynaklanan sorunlar çıkardığını kaydetti. Hiso şunları söyledi: “ENKS, TEV-DEM ve Demokratik Özerklik sistemi içinde yer alan partilerin delegeleri burada. Bazı sorunlar ve sıkıntılar özellikle ENKS yetkilileri tarafından eski yaklaşımlardan kaynağını alıyor. Çünkü zihniyet 1-2 yıl önceki yaklaşımlardır. Rojava’nın 2.5 yıldır içinden geçtiği sürece göre yaklaşılmalı. ENKS yöneticilerinin bundan 2.5 yıl önce de Rojava Kürdistan’ı yarı yarıya bölme, paylaşma istemi olmuştu. Yine 1. Hewler 2. Hewler’e uyulmamıştı. Rojava direnişi tüm Kürdistan’a, bölgeye, uluslararası alana tesir etti. YPG/YPJ’nin direnişi ve mücadelesiyle kök salındı toprağa. Toplumsal alanda özerk sistemin ve kantonların oluşumu bu mücadeleyle gelişti. Bunlar Kürdistan’ın kazanımlarıdır. Yine eski zihniyetle yaklaşıyor. Yarı yarıya diyor. Bu yaklaşım ahlaki değil. Biz dar yaklaşımı kabul etmiyoruz. Sahada sadece ENKS ve TEV-DEM olsun diyor. Peki o zaman sormak gerekir; bazı partiler var TEV-DEM içinde yer almıyor. Yine aynı partiler ENKS içinde de yer almıyor. Bu partilerin sorumluları nerede yer alacak? Bu partiler nereye gidecek? Biz Rojava delegeleri olarak öneri yaptık; tüm partilerin içinde yer alacağı bir sistem olsun.”
Muslim-Barzani görüşmesi
Hiso, Muslim ile Barzani arasındaki görüşmede de genel Kürdistan’ın durumu, geliştirilen direniş, özelde Kobanê’deki direniş, IŞİD’in Kürdistan iradesi üzerindeki baskısı, temel ihtiyaç olarak birleşme ve ittifak üzerine durulduğunu kaydetti. Hiso, Hewler yönetiminin gönderdiği silahları ise AKP hükümetinin Kobanê’ye ulaştırılmasına izin vermediğini kaydetti. Silahların sınıra getirildiğini belirten Hiso, “Birkaç saat kaldı. Geri dönüldü. Sözde Türkiye Güney hükümetinin dostuydu, yardımcı olması gerekirdi ama Türk hükümeti kabul etmedi ve silahlar geri Güney alanına getirildi” dedi.
Duhok’tan boş çıkılmamalı
Gözlerin toplantılarda olduğunu kaydeden PYD Hewler Temsilcisi Xerib Hiso şunları aktardı: “Tüm Kürt kamuoyunun gözü Duhok’ta yapılan bu toplantıda. Herkes bizim ittifak ve birlik içinde hareket etmemizi bekliyor. Rojava’ya elimiz boş gitmemeliyiz. Biz birlik için geldik, ittifak için geldik. Biz Kobanê mücadelesinin ruhu ile geldik ve ısrarlıyız bazı neticeler almaya. Biz istiyoruz ki Rojava’daki partiler, sayıları 27 kişiden, 31 kişiye kadar olan tüm parti ve kurumlar bir oluşum içinde yer alsın. Çalışmayı koordine edecek 7 kişi, 9 kişilik bir koordine olur. Bu 31 kişiyi kendi içinden seçer. Bu koordine siyasi çalışmaları, işleri yürütecek. Yönetim, seçim çalışmalarını yürütecek.”
Sendika.Org, yayın hayatına başladığından bu yana işçi sınıfı hareketinin, solun ve genel olarak toplumsal muhalefetin gündemine ilişkin, farklı politik perspektiflerden düşünsel katkılara açık bir tartışma platformu olagelmiştir. Sitemizde yayımlanan yazılar yayın kurulunun politik perspektifiyle uyumluluk göstermeyebilir. Amacımız, mücadelenin gereksinim duyduğu bilimsel ve politik bilginin üretimini zenginleştirecek tüm katkılara, yayın ilkelerimiz çerçevesinde, olabildiğince yer verebilmektir.