THY’nin “uçuşları etkilemedi” dediği greve destek büyüyor. THY kariyer sitelerinden pilot arayışına girerken uçuş güvenliğini tehlikeye atmayı sürdürüyor.

THY’nin “uçuşları etkilemedi” dediği greve destek büyüyor. THY kariyer sitelerinden pilot arayışına girerken uçuş güvenliğini tehlikeye atmayı sürdürüyor
THY grevi bir haftayı geride bıraktı. THY’nin Hava-İş’i görüşmeye çağırdığı 22 Mayıs’tan bir gün önce DİSK, grevdeki işçileri ziyaret etti. DİSK’in 200’e yakın üyesiyle katıldığı ziyaret grevdeki işçiler tarafından coşkuyla karşılandı. Hava-İş üyesi işçileri SGDF, CHP ve Tozkoparan Mahalle Derneği üyeleri ile gazeteci Uğur Dündar ziyaret etti.
Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, dertlerinin ücret zammı olmadığını, önceliklerinin işten çıkarılan 305 personelin işe geri alınması olduğunu belirtti. Seferlerin aksadığını belirten Ayçin, THY yönetiminin Sun Express ve AtlasJet’ten personel kiraladığını ve eğitimde olan personeli uçurduğunu söyledi.
Grevi kırmak için elinden gelen çabayı ilk günden itibaren gösteren THY, 22 Mayıs gününe Hava-İş’i görüşmeye çağırmıştı. Hava-İş ise toplu iş sözleşmesinden çok daha geri koşulları içeren ve işten çıkarılan 305 çalışanın işe geri alınması gibi konuları içermeyen bu görüşmeye katılmayacağını açıklamıştı.
THY uçuş güvenliğini tehlikeye atıyor
THY, 21 Mayıs günü 4 uçuşu iptal ettiğini açıkladı. THY Misrata, Erbil, Frankfurt’a giden kargo uçakları ile birlikte İstanbul-Antalya seferini yapan yolcu uçağının iptal edildiğini duyurdu. Kargo uçaklarının yeterli kargo olmadığı, Antalya seferinin ise ‘uçuş dengesini temin etmek’ amaçlı olduğunu belirten THY yönetiminin aksine işçiler iptal kararının grev ile ilgili olduğunu söyledi. Daha önce kargo uçaklarının iptalinin görülmeyen bir durum olduğunu vurgulayan işçiler, iptal edilen yolcu uçağının ise grev nedeniyle birleştirilerek yapılan uçuşlar nedeniyle olabileceğini belirtti. THY’nin grevde olmayan personelleri dinlenmeden uçuşa gönderdiğini ifade eden işçiler, THY’nin uçuş güvenliğini riske attığını söyledi.
THY, kariyer sitelerine sarıldı
Grev nedeniyle uçuşların etkilenmediğini iddia eden THY, 60 yaş ya da altında, uçuş deneyimi yüksek pilot bulmak için yabancı internet sitelerine ilanlar vermeye devam ediyor. Cumhuriyet’in haberine göre THY yabancı kariyer sitelerine ilanlar verdi. THY, ilanlarından birinde A330, A340 ve B777 için, 3 bini komuta deneyimi olmak üzere en az 11 bin saat uçuş ve son altı ay içinde kaptanlık deneyimi olan 59 yaş ve altı kaptanlar; B737 ve A320 için de 3 bini komuta deneyimi olmak üzere 6 bin saat uçmuş 60 yaş ve altında pilotlara çağrı yaptı.
Sendika.Org